Semne in lumea social-stiintifica

Dan. 12:4 – Tu insa, Daniele, tine ascunse aceste cuvinte si pecetluieste cartea pana la vremea sfarsitului. Atunci multi o vor citi, si cunostinta va creste.

Iac. 5:1-4 – Ascultati acum voi, bogatilor! Plangeti si tanguiti-va, din pricina nenorocirilor care au sa vina peste voi. Bogatiile voastre au putrezit, si hainele voastre sunt roase de molii. Aurul si argintul vostru au ruginit; si rugina lor va fi o dovada impotriva voastra: ca focul are sa va manance carnea! V-ati strans comori in zilele din urma! Iata ca plata lucratorilor care v-au secerat campiile, si pe care le-ati oprit-o prin inselaciune, striga! Si strigatele seceratorilor au ajuns la urechile Domnului ostirilor.

Cartea lui Daniel sigilata Cuvintele si cartea despre care este vorba aici se refera la lucrurile care au fost descoperite lui Daniel in aceasta profetie. Aceste lucruri urmau sa fie ascunse si pecetluite pana la vremea sfarsitului, adica ele nu urmau sa fie intelese pana in acel timp. Timpului sfarsitului a inceput in 1798. Daca pana in acel timp cartea urma sa fie inchisa si sigilata, concluzia logica este ca in acel timp sau din acel punct cartea urma sa fie desigilata. Oamenii vor fi in stare s-o inteleaga si-si vor indrepta in mod deosebit atentia catre aceasta parte a cuvantului inspirat.

In ultima discutie dintre Gabriel si Daniel, ingerul i-a sugerat profetului ca semnificatia viziunii primite avea cea mai mare relevanta in asociere cu vremea sfarsitului. In Daniel 12,4, ingerul Gabriel mai oferea un indiciu al vremii sfarsitului: ”…atunci cunostinta va creste.Daniel ne reaminteste ca aproape de sfarsitul timpului vom vedea oameni calatorind oriunde. Cresterea cunostintei in secolul al 20-lea este mai mare decat cunostinta din toate secolele precedente ale istoriei lumii. Numai era atomica ar fi de ajuns sa arate implinirea cuvintelor profetului. Dumnezeu a pregatit calea pentru a raspandi Evanghelia in toata lumea. Revolutiile industriale din ultimul secol au creat acele conditii dintre munca si capital care implinesc la litera profetia lui Iacov.

Aceasta previziune se refera la trei dimensiuni concrete ale ideii de cunostinta. Este vorba de cunostinta stiintifica (descoperiri si inventii la sfarsitul secolului XVIII: 1798 – iluminarea cu gaz; 1807 – vaporul; 1825 – calea ferată; 1837 – telegraful; 1839 – fotografia; 1846 – maşina de cusut; 1868 – maşina de scris; 1876 – telefonul; 1879 – căi ferate electrice; 1883 – motorul pe benzină; 1892 – automobilul; 1895 – razele X; 1903 – aeroplanul; etc.); cunostinta biblica (prin intermediul Societăţilor Biblice şi de Misiune care au luat fiinţă începând cu 1800, Scriptura a fost răspândită în lumea întreagă. Până la această dată, în lume nu existau mai mult de patru milioane de copii, însă la vremea sfârşitului, între 1800-1900, într-un timp record, peste un miliard de copii au fost răspândite); cunostinta profetica (este vorba de o creştere a înţelegerii profeţiilor lui Daniel, înţelegere care multă vreme a fost limitată. Aşa că după 1800, mulţi s-au orientat spre aceste profeţii, ca reper pentru viitorul apropiat si aceasta a condus la redesteptari religioase spectaculoase).

Cresterea cunostintei  Aceasta trebuie sa se refere sau la cresterea cunostintei in general, la dezvoltarea arterelor si stiintelor sau la cresterea cunostintei fata de lucrurile descoperite lui Daniel, care au fost ascunse si sigilate pana la vremea sfarsitului. Aici, din nou oricare din aceste aplicatii isi gasesc implinirea cea mai completa. Priviti la minunatele realizari ale mintii omenesti, rivalizand cu cele mai fanteziste vise ale vrajitorilor care au fost realizate in ultima suta de ani. In acest timp a avut loc o mare inaintare in toate cunostintele stiintifice, un mai mare progres in privinta inlesnirilor si comoditatii, in tranzactiile rapide de afaceri intre oameni in circulatia ideilor si cuvintelor dintr-un loc in altul si chiar de pe un continent pe altul, decat a fost facut in 300 de ani anteriori.

Masini de strans recolta 

Comparati metodele de strangere a recoltei din zilele noastre cu vechile metode manuale in zilele bunicilor nostri. Astazi o singura masina secera si strange, treiera si pune in saci cereale pentru a fi transportate la piata.

Vase de razboi moderne si mijloace de razboi mecanizate 

In razboiul modern se folosesc vase de razboi blindate, submarine si avioane de lupta si bombardament nevisate macar la mijlocul secolului trecut. Tancurile si autocamioanele, tunurile motorizate si alte echipamente inlocuiesc animalele si berbecii de lupta din timpurile vechi.

Caile ferate 

Prima locomotiva americana a fost fabricata in turnatoria West Point, New York si a intrat in functiune in1830. Inprezent imbunatatirile aduse au facut posibila deplasarea trenurilor cu viteze mai mari de 100 mile/ora.

Vapoare cu aburi

Dupa mai putin de 100 de ani de la introducerea vapoarelor cu aburi, cele mai mari nave de pasageri pot traversa Atlanticul in 4 zile si sa asigure tot confortul din cele mai luxoase hoteluri.

Televiziunea

Apoi a aparut ca o minune in 1896 – radioul. In 1921 aceasta descoperire s-a dezvoltat prin introducerea emisiunilor radiodifuzate. Acum televiziunea – transmisia fara fir a imaginilor si a sunetelor, transmiterea pe calea undelor a imaginilor in miscare este o realitate obisnuita in casa.

Automobilul

Cu numai cativa ani inainte automobilul era necunoscut. Acum intreaga populatie a SUA poate conduce la un moment dat, iar automobilele de cursa pot realiza viteze de mai mult de 300 de mile/ora. Autobuze uriase strabat continentele iar in marile orase autobuze cu doua etaje au inlocuit in cea mai mare parte vehiculele electrice.

Masina de scris

Primul model de masina de scris a fost scos pe piata in 1874. Acum masini rapide si silentioase pentru birou si portabile sunt adaptate fiecarui tip de scriere si de diagrama, devenind o componenta indispensabila pentru problemele de afaceri si pentru echipamentul de birou, pretutindeni.

Mijloace moderne de tiparit

Ce contrast intre presa manuala de tiparit a lui Benjamin Franklin si masina rotativa de mare viteza pentru tiparit capabila sa tipareasca literele de doua ori mai repede decat frecventa focurilor de mitraliera.

Aparatul de fotografiat

Prima fotografie a unui chip omenesc a fost facuta de profesorul John William Draper din New York in 1840 prin imbunatatirea metodei lui Draguerre, pionierul francez in domeniul fotografiei. Din 1924 prin intermediul unor lentile imbunatatite s-au putut efectua fotografii de la mari distante, pe mari suprafete si de la mari inaltimi din avion. S-au facut fotografii ale unor obiecte imposibil de vazut cu ochiul prin intermediul razelor X si a razelor infrarosii. Fotografia color a cunoscut un mare progres. Incepand din 1895 cinematograful a exercitat o puternica influenta in vietile a milioane de oameni. Cinematograful a fost perfectionat si a devenit destul de ieftin pentru accesul maselor.

Navigatia aeriana

Cucerirea atmosferei de catre om s-a realizat prin avion in 1903. Acesta a fost unul dintre cele mai remarcabile succese ale secolului. S-au infiintat curse regulate pentru pasageri si pentru serviciile postale intre America de Nord si America de Sud si transoceanice ca Europa si Orientul.

Telefonul

Primul patent pentru telefon a fost acordat lui Alexander Graham Bele in 1876. De atunci retelele complicate ale liniilor telefonice s-au raspandit in toate continentele apropiind pe toti oamenii.

Masini de cules litere

Acestea au realizat o revolutie in arta tiparirii. Prima masina mecanica de ales litere a fost patentata in Anglia in 1822 de Dr. William Church. De atunci au fost introduse multe tipuri insa cele mai utilizate sunt cele Linotip inventate de Mergenthaler in 1878 si Monotip inventate de Lanston in 1885.

Teleimprimatorul

Prin combaterea telegrafului cu masina de ales litere este acum posibil ca un operator aflat la o statie centrala sa actioneze prin telegraf o masina de ales litere aflata la orice distanta sau in mai multe locuri cu care este in legatura. Aceasta permite punerea stirilor sub tipar cu rapiditate crescuta de 50 pana la 100%.

Poduri suspendate   

Primul pod suspendat de renume din SUA a fost construit in 1855 peste Fluviul Niagara. Podul Golden Gate peste intrarea in golful San Francisco, termina in 1937 cu un cost de 35 milioane de dolari, are cea mai larga deschidere din lume – 4200 de picioare. Realizari asemanatoare in constructia de poduri au fost atinse in toate tarile dezvoltate ale lumii.

In continuare prezentam o lista partiala a progreselor in cunostinta din timpul sfarsitului care a nceput in anul 1718. Iluminatul cu gaz 1798ș penita 1803ș chibriturile 1820; galvanoplastia 1837; masina de cusut 1841; anestezia cu eter si cu cloroform 1846, 1848; cablu transoceanic 1858; tunul Gatling 1861; vasul de razboi Monitor 1862; frane automate cu aer la trenuri 1872; seismograful 1880; turbine cu aburi 1883; razele X 1895; radiumul 1898; telefon transcontinental 1915.

Ce pleiada de minuni create intr-un singur secol! Cat de uimitoare sunt realizarile stiintifice ale zilelor noastre asupra carora isi concentreaza lumina toate aceste descoperiri! Privind din acest punct de vedere noi am ajuns cu adevarat secolul cresterii cunostintelor.

Spre onoarea crestinismului este de remarcat in ce tari si prin cine au fost facute aceste descoperiri care au imbunatatit atat de mult inlesnirile si confortul vietii. Acestea s-au facut in tarile crestine, prin barbati crestini. Acest progress nu s-a realizat in veacurile intunecate care ne-au oferit numai o denaturare a crestinismului sau printer pagani, care in ignoranta lor nu cunosc pe Dumnezeu; nici prin acei (din tarile crestine) care-L tagaduiesc. Intr-adevar acesta este spiritul egalitatii si libertatii individuale intiparit in Evanghelia lui Hristos predicata in toata curatia ei care elibereaza facultatile si madularele oamenilor, chemandu-i sa isi  foloseasca in cel mai inalt grad toate capacitatile lor si facand posibil un astfel de veac de gandire si actiune libera in care sa poata fi realizate toate aceste minuni.

Cresterea cunoasterii Bibliei     

Dar daca luam in discutie celalalt punct de vedere si ne referim la cresterea cunostintei cu privire la cunoasterea Bibliei noi putem privi la lumina minunata care a stralucit asupra Scripturilor in ultimii 150 de ani. Implinirea profetiei a fost descoperita in lumina istoriei.

Folosirea unui mai bun principiu de interpretare a dus la concluzia incontestabila ca sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Cu adevarat sigiliul a fost luat de pe carte si cunostinta cu privire la ce a descoperit Dumnezeu in Cuvantul Sau a crescut in chip minunat. Noi consideram ca si in aceasta privinta profetia s-a implinit , dar numai intr-un veac cu inlesniri nemaiintalnite ca cel in care traim a putut fi implinita. Faptul ca suntem in timpul sfarsitului este aratat in Apocalipsa 10,1-2 unde ingerul puternic este vazut coborand din cer cu o carte mica deschisa in mana sa. Atunci cartea acestei profetii nu va mai fi mult timp sigilata. Ea urma sa fie deschisa si inteleasa.

Toate aceste semne au culminat in perioada 1840-1844, cu asa numita Marea Miscare Adventa, o redesteptare interconfesionala din America de Nord care avea drept obiectiv, nici mai mult, nici mai putin, chiar intampinarea lui Isus Hristos care ar fi trebuit sa revina pe acest pamant pe data de 22 Octombrie 1844. La data aceea se incheia ultima perioada profetica, consemnata in profetia biblica. Ultimul reper temporal. Dupa aceea ar fi trebuit sa se intample marele eveniment. Ce s-a intamplat in 1844? Sau mai corect, de ce nu s-a intamplat?

Atunci cand vorbim de vremea sfarsitului trebuie sa luam in calcul o particularitate speciala a perioadelor eschatologice. De-a lungul istoriei biblice au existat momente cheie ale unui sfarsit local sau general care servesc drept tipologii pentru ultima vreme a sfarsitului. Chiar Hristos a oferit aceste exemple pentru o mai buna orientare pe terenul profetic al viitorului. In predica Sa de pe Muntele Maslinilor, El face apel la trei exemple: Noe, Lot si ucenicii. Mai concret, asa cum a fost pe vremea potopului, cu ocazia distrugerii Sodomei si Gomorei si cand Ierusalimul a fost ras de pe fata pamantului, tot asa va fi si la sfarsitul timpului. Adica a existat o perioada de timp (7 zile in timpul lui Noe, 1 zi in timpul lui Lot si 4 ani in timpul ucenicilor) inaintea sfarsitului propriu-zis. Acesta perioada se numeste vremea sfarsitului care anticipa momentul sfarsitului. Astfel ca dupa anul 1800 vorbim despre vremea sfarsitului. Insa au trecut de atunci peste 200 de ani iar momentul sfarsitului n-a venit.

Nu cumva acesta perioada este prea lunga pentru a fi identificata ca vreme a sfarsitului? Sau sunt cumva gresite calculele? Ori poate semnele sunt fortat interpretate? Ar putea exista o explicatie care sa nu anuleze toata aceasta structura, ba chiar sa confirme semnele si calculele, in ciuda acestei sincope a vremii?

La 1 Ianuarie 1900, viitorul suna bine. Economia era in plina ascensiune, legile mai drepte, conducatorii mai omenosi, muzica mai buna iar comertul infloritor. Cel putin asa se exprima un tanar senator de Ohio din vremea aceea. Adevarul era ca lumea era destul de optimista pe la 1900. Si asta in mare parte datorita asa numitei pax britanica, instaurata de Anglia imperiala in perioada 1815-1914. Avand suprematia maritima mondiala, abolind sclavia si starpind pirateria, imperiul britanic a reusit sa stapaneasca lumea timp de 100 de ani.

Raspandind peste tot sistemul postal universal, democratia parlamentara, tehnologia si unitatile de masura, Anglia a reusit sa tina in echilibru celelalte puteri regionale in asa fel incat pe la 1900 se putea circula liber peste tot, fara pasaport, China era deschisa misionarilor iar in Rusia era liniste. In ciuda acestui optimism, o doamna de 72 de ani, aflata in vizita in Australia, ii indemna pe credinciosii adventisti sa mearga urgent, peste tot, pentru a vesti Evanghelia. De ce? Nu doar oportunitatile acelui timp invita la aceasta misiune. Mai era ceva.  Curând va fi moarte şi distrugere, criminalitatea va spori şi vor avea loc mişcări primejdioase şi pline de cruzime împotriva bogaţilor care s-au considerat mai presus de cei săraci…(Oamenii) vor perfecţiona cea mai puternică maşină capabilă să rănească şi să omoare…(şi astfel nimeni) să nu se mai simtă în siguranţă în nici un loc.” (7)

Si intr-adevar, dupa 14 ani, izbucnea primul razboi mondial. Apoi revolutia bolsevica, al doilea razboi mondial, cortina de fier, razboiul rece iar restul e istorie…Ocazia fusese ratata. Dacă după marea dezamăgire din 1844, adventiştii ar fi rămas statornici în credinţa lor şi ar fi mers uniţi pe căile deschise de providenţa lui Dumnezeu, Hristos ar fi venit mai de mult.” Ellen White a scris aceste cuvinte undeva inainte de 1900. Vremea sfarsitului nu trebuia sa dureze 200 de ani. Si iata-ne acum, inca aici, in prelungirea vremii sfarsitului, asteptand.

Doar atunci cand Evanghelia va fi proclamata la orice fiinta, va veni sfarsitul (Matei 24,14). Pentru asta e nevoie de conditiile necesare inceputului de secol XX, de ultima pax. Iar in prezent pe tabla de sah a lumii se fac miscari interesante si ireversibile. Ultimul imperiu incepe sa stapaneasca lumea si s-o configureze intr-un anumit fel. Lumea nu va mai fi aceeasi dar va fi pregatita pentru ultimul semn al sfarsitului.

http://www.jurnalul.ro/tehnica/topul-tehnologiilor-militare-care-au-schimbat-cursul-istoriei-587933.htm

Sursa: Daniel si Apocalipsa, capitolul Punctul Culminant al Istoriei Viitoare scrisa de Uriah Smith

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: