Moda (Imbracamintea) si adevarata inchinare (II)

1Pet.3:3,4 – Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor,ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu.

Rom.12:2 – Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita.

1Tim.2:9 – Vreau, de asemenea, ca femeile sa se roage imbracate in chip cuviincios, cu rusine si sfiala; nu cu impletituri de par, nici cu aur, nici cu margaritare, nici cu haine scumpe.

Luca 12:23 – Isus a zis apoi ucenicilor Sai: Viata este mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea.

Luca 12:34 Caci unde este comoara voastra, acolo este si inima voastra.

Lumea de astazi se afla intr-o incredibila stare de flux si schimbare. Valorile si punctele de vedere traditionale au fost modificate, schimbate si aproape rasturnate intr-un timp relativ scurt. Sub influenta paralizatoare a televiziunii si a mijloacelor mass-media, foarte variate, mintile au fost manipulate, gandul turnat in tipare si hotarari dictate. Si marea majoritate a milioanelor de oameni astfel influentati sunt aproape absenti, cu totul neatenti fata de puternicii agenti artificiali care au fost folositi pentru schimbarea mintii si  moralei lor.

Nu este nici o problema cu privire la faptul ca Satana este acela care trage sforile si dirijeaza fortele subtile ce sunt destinate sa ne distruga spiritual. Sub puterea hipnotizatoare a acestor forte, mintile crestinilor au fost tot asa de cu succes spalate ca si a celui mai mare pacatos nerenascut.  Singura noastra siguranta este aceea de a recunoaste deghizarea isteata a vrajmasului. O mie de capcane ale mortii bine camuflate au fost plantate in jurul nostru. Aproape fara sa ne dam seama, gandirea noastra a fost afectata de ceea ce vedem si auzim. Convingerile spirituale s-au slabit si au disparut cu totul. Sensibilitatea fina, ascutita fata de pacat s-a tocit din cauza continuei expuneri la influentele aparent inocente ale momitei noastre societati.

In Sfanta Scriptura se face referire in mod simplu la aceste arme de asalt ale lui Satana ca fiind „lumea”. Si nimeni nu poate spune ca n-am fost avertizati impotriva efectelor lor demoralizatoare. Pavel, Iacob si Ioan au scris cu totii, cu un simtamant de dramatica urgenta, despre primejdia colaborarii cu lumea.

1Ioan 2:15-17 Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el. Caci tot ce este in lume: pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii, nu este de la Tatal, ci din lume. Si lumea si pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu ramane in veac.

Suflete prea curvare! Nu stii ca prietenia lumii este vrajmasie cu Dumnezeu? Asa ca cine vrea sa fie prieten cu lumea se face vrajmas cu Dumnezeu.” (Iacov 4,4)        

Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru ca nu sunteti din lume si pentru ca Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea va uraste lumea.” (Ioan 15,19) De aceea: Iesiti din mijlocul lor si despartiti-va de ei, zice Domnul; nu va atingeti de ce este necurat si va voi primi.” (2 Corinteni 6,17)     

,,El s-a dat pe Sine Insusi pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege si sa-si curateasca un norod care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune.” (Tit 2,14)

Acesti scriitori au avut o inspirata obsesie, aceea de a expune greseala fatala de a amesteca laolalta ceea ce este sfant cu ceea ce este profan. Ei ne spun intr-un glas: ,,Nu iubiti lumea. Voi nu sunteti din lume. Iesiti din lume si fiti un popor aparte, un popor deosebit.”

Aceste texte nu trebuie intelese ca fiind ordine, porunci de a parasi ocupatiile fizice ale acestei lumi. In mod clar, ele sunt avertizari impotriva unor influente, obiceiuri si idei care vor putea fi in mare masura vatamatoare modului de viata crestin. Mai mult chiar, Domnul Isus in persoana arata ca lucrurile lumii vor aparea cu totul nevinovate in ochii oamenilor. El stabileste un principiu vesnic atunci cand spune aceste cuvinte fariseilor: ,,Pentru ca ce este inaltat intre oameni, este o uraciune inaintea lui Dumnezeu.” (Luca 16,15).

Studiati cu multa atentie acest pasaj, aceasta declaratie. Domnul Hristos spune ca lucrurile cele mai onorate, cele mai respectate de societate vor fi cel mai mare vrajmas al adevarului. El spune ca poporul Sau va trebui sa stea de partea opusa fata de practicile ce predomina in lume. Adevaratii crestini va trebui sa respinga stilul de viata care va fi o norma acceptata si aprobata de restul lumii. Avem oare vreo idee despre ceea ce se cuprinde, ce implica luarea unei asemenea pozitii? Nu este usor sa stai impotriva unor idei sincere, clare ale unor figuri populare la scara nationala. Si apoi va fi un suport deplin din partea marelui sistem al bisericii pentru a da o si mai mare credibilitate lucrurilor ce sunt foarte „inaltate intre oameni”. Aceasta cale gresita a vietii va fi asa de mult considerata ca un model si primita ca atare, incat orice abatere de la ea va fi considerata ca fiind stupida si irationala.

Problema imbracamintei a fost, probabil, cel mai sensibil compartiment in care sa trasezi o linie de demarcatie bazata pe principiul biblic. Neintelegerea in ceea ce priveste definitia termenilor a inspaimantat pe multi slujitori ai bisericii, facandu-i sa evite subiectul acesta. Ce este modestia si ce este lipsa modestiei? Alte persoane vizate, reperezentantii bisericii au fost necajiti de acuzatia manioasa a liberalilor, si anume ca criticii la adresa imbracamintei sunt ei insisi obsedati de o minte sau o gandire rea, bolnava. Unii au aplicat gresit neprihanirea prin credinta si au sustinut ca orice discutie cu privire la conduita exterioara constituie o negare legalista a neprihanirii atribuite de Domnul Hristos. Dar este ea o problema spirituala? Sa luam aminte la aceasta declaratie: ,,Moda a deteriorat intelectul si a mancat spiritualitatea poporului nostru. Ascultarea de moda a invadat comunitatile bisericii si face mai mult decat orice alta putere pentru a desparti poporul nostru de Dumnezeu.” Daca acest lucru s-a putut spune despre problema imbracamintei de acum o suta de ani, ce se poate spune despre ea in aceste zile de unisex, bikini si costume de baie sumare, fara partea de sus?

Desi minifustele vin si se duc de pe scena modei, va fi totdeauna un element de nuditate care va predomina in stilul de imbracaminte si care este nevoie sa fie recunoscut ca fiind lipsit de modestie si necrestin. Ca nu cumva unii sa faca speculatii pe marginea cuvantului ,,modestie”, sa nu incercam acum si aici sa il definim. Dar nu poate avea loc o dezbatere asupra acestui lucru pentru ca tot ceea ce raneste pe aproapele nostru crestin este rau. Si, in mod sigur, orice fel de imbracaminte care face pe aproapele nostru sa pacatuiasca trebuie sa fie clasificata ca fiind rea.

Satana a reusit sa distruga intr-o mare masura acea inerenta modestie cu care Creatorul a inzestrat sexul feminin. Sub blestemul mereu crescand al nelegiuirii, femeile au dat la o parte restrictiile morale. Nuditatea neretinuta sau imbracamintea provocatoare a ajuns sa fie acceptata ca o norma a modei moderne. Crestinii, ca si necrestinii, sunt fortati sa priveasca, oriunde intorc privirea, spectacolul dezgolirii, care este cu totul strain planului original al lui Dumnezeu.

Sa retinem declaratia publica, indrazneata, a lui Mary Quant, creatoarea minifustelor. ,,Aceasta moda„, a declarat ea,  ,,a fost creata cu scopul de a face ca sexul ilicit sa fie mai accesibil dupa-amiaza.” Fiind intrebata intr-un interviu ce fel de persoana doreste sa fie femeia de astazi, ea a raspuns: ,,O creatura sexuala. Ea trebuie sa-si expuna sexualitatea in loc sa si-o ascunda in mod sfios. Astazi ea se imbraca pentru a spune: Sunt sexy; Imi plac barbatii. Ma bucur de viata; Hainele in miniatura sunt simbolul acelor fete care vor sa-i seduca pe barbati.”

Care a fost efectul acestei pervertite ordini a lucrurilor? S-a ajuns la o societate saturata de sex, ale carei calitati morale se aseamana cu cele ale societatii antediluviene. Domnul Isus a spus: ,,Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului Omului” (Mat. 24,37). Care erau conditiile in zilele lui Noe care se vor repeta in zilele sfarsitului? Geneza 6,5 ne spune ca ,,toate intocmirile gandurilor din inima erau indreptate in fiecare zi spre rau”.

Nu avem decat sa ne uitam la starea de plans a distractiilor din zilele noastre si a mijloacelor mass-media pentru a sti cat de deplin s-a implinit aceasta profetie. Pornografia a fost oficializata. Canalele TV sunt imbibate de sex josnic si destrabalat, fie implicit, fie explicit. Reclamele si chiar comentariile de stiri zilnice sunt presarate cu vorbiri profane si vorbiri cu doua intelesuri. Imaginatia omului modern este obsedata de subiectul sexului, adesea deviat si pervertit. Homosexualitatea nu numai ca a fost tolerata, dar a ajuns sa fie recunoscuta de majoritatea psihiatrilor ca fiind un comportament sexual normal.

Si ce putem spune despre crestinii care sunt inconjurati de aceasta glorificare a carnii? Din nefericire, aceasta n-a fost lasata afara la usile bisericii. Incet, lumea a patruns in biserica ramasitei. Treptat privelistea genunchilor si a coapselor a ajuns sa fie tolerata si in biserica… Sentimentul nelegiuirii, al ofensei, a disparut pe masura ce lucrul acesta este un tablou obisnuit in decursul intregii saptamani.

Una din primele dovezi ale faptului ca o persoana este sub controlul lui Satana este scoaterea imbracamintei. Avem dovada acestui lucru in Evanghelia lui Luca, unde nefericitul om stapanit de Satana era legat in lanturi in cimitirul din Gadara. Biblia il descrie ca ,,un om… stapanit de mai multi demoni” si care ,,de multa vreme nu se mai imbraca in  haina” (Luca 8,27). Mai tarziu, cand a fost eliberat de legiunile de spirite rele, el este descris ca ,,sezand la picioarele lui Isus, imbracat si in toate mintile” (vers. 35). In mod clar,primul sau act atunci cand a fost eliberat de sub stapanirea lui Satana a fost acela de a se imbraca din nou. Si concluzia clara ce se poate trage de aici este faptul ca numai cei care nu sunt in toate mintile vor umbla fara imbracaminte pe ei.

Putem oare trage concluzia ca nebunia oamenilor pentru nudism poate sa aiba la baza posedarea moderna de catre diavol a acestora? Nu sustin oare statisticile bolilor mintale si emotionale concluzia ca un mare numar de oameni nu sunt in toate mintile? Si toti acesti oameni sunt astazi exploatati de catre producatorii din Hollywood, de scriitorii obsceni, de cultistii desfranati si de designerii fantomatici. Ei ameninta sa inlature din omenire orice modestie si decenta. Productiile lor dracesti constituie o insulta fierbinte la adresa modestiei neamului omenesc.

Paul Harvey, un renumit ziarist si comentator, remarca coincidenta alarmanta intre statisticile crimelor si fustele scurte. Dosarele crimelor de la FBI descopera faptul ca violurile prin exercitarea fortei creste aproape in proportie cu scurtarea fustelor. Prin consens, autoritatile din 50 de state (ale Americii) sunt de acord ca exista o corelatie intre purtarea fustelor mini si crimele din motive sexuale. Dintre autoritatile guvernamentale care au raspuns la intrebarea ,,Fustele mini invita oare la crime din motive sexuale?”, 91% au raspuns afirmativ. Acest punct de vedere a fost concretizat de catre comandantul departamentului de tineret dintr-un mare oras atunci cand a spus: ,,Unele crime din motive sexuale sunt comise de indivizi ale caror porniri sexuale sunt starnite la vederea fustelor mini si imbracamintea scurta a unor fete poate provoca un astfel de atac.”

Sa nu tragem de aici concluzia ca barbatul speciei umane este dominat de porniri necontrolate si, de aceea, ma grabesc sa spun ca fiecare persoana este raspunzatoare inaintea lui Dumnezeu si aceasta pe baza propriei hotarari. Fiecare barbat poarta raspunderea judecatii sale, care este suverana, o alegere de buna voie si care nu ingaduie nici o scuza pentru calcarea Legii lui Dumnezeu.

In final, noi stam sau cadem nu datorita fortei ispitei, ci datorita actiunii deliberate a mintii de a asculta sau a respinge adevarul. Influenta provocatoare a imbracamintei predomina, de obicei, asupra mintii neintarite de Duhul Sfant.

Citatele de mai sus provin din cartea Compromisul se furiseaza de Joe Crews, capitolele Vrajmasul nostru lumea si Este Nuditatea Modesta?

4 răspunsuri to “Moda (Imbracamintea) si adevarata inchinare (II)”

  1. Denisa Says:

    Foarte interesanta si partea a doua 🙂
    Felicitari

  2. Adsgmr Italia Says:

    interesant articol in aceasta perioada a crestinismului modern si foarte asemanator celor fara temere de Dumnezeu sau cu o religie doar teoretica . Succes si Domnul cu voi .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: