Legea lui Dumnezeu in NT – A Pazit Pavel Legea lui Dumnezeu, Deci si Sabatul?

Rom. 2:13 – Pentru ca nu cei ce aud Legea sunt neprihaniti inaintea lui Dumnezeu, ci cei ce implinesc Legea aceasta vor fi socotiti neprihaniti.

Rom. 7:22 –  Fiindca, dupa omul dinauntru, imi place Legea lui Dumnezeu

Rom. 8:4 – pentru ca porunca Legii sa fie implinita in noi, care traim nu dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului.

Fapt. 13:13-15 – Pavel si tovarasii lui au pornit cu corabia din Pafos si s-au dus la Perga in Pamfilia. Ioan s-a despartit de ei si s-a intors la Ierusalim. Din Perga si-au urmat drumul inainte si au ajuns la Antiohia din Pisidia. In ziua Sabatului, au intrat in sinagoga si au sezut jos. Dupa citirea Legii si a Prorocilor, fruntasii sinagogii au trimis sa le zica: „Fratilor, daca aveti un cuvant de indemn pentru norod, vorbiti.”

Fapt. 20:7 – In ziua dintai a saptamanii, eram adunati laolalta ca sa frangem painea. Pavel, care trebuia sa plece a doua zi, vorbea ucenicilor si si-a lungit vorbirea pana la miezul noptii.

Multi sustin ca Pavel s-a dus in Sabat si a intrat in sinagoga, pentru ca numai in aceasta zi ii gasea pe evrei adunati, dar la neamuri se ducea in intaia zi a saptamanii, cum scrie in Fapte 20,7. Luca, evanghelistul, lamureste aceasta problema si scrie:

Fapt. 13:42-44 – Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si in Sabatul viitor despre aceleasi lucruri si nicidecum evreii care. potrivit versetului 45, s-au umplut de pizma si-i batjocoreau. In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu.

Fapte 16,13 – In ziua Sabatului am iesit afara pe poarta cetatii, langa un rau, unde credeam ca se afla un loc de rugaciune. Am sezut jos si am vorbit femeilor care erau adunate laolalta.

In Scripturi nu sta scris ca Pavel a iesit sa se roagein ziua intai a saptamanii. Textele din Fapte 20,7 si 1 Corinteni 16,1.2, care ar parea ca mentioneaza aceasta, vor fi studiate ceva mai tarziu.

Fapt. 17:2 – Pavel, dupa obiceiul sau, a intrat in sinagoga. Trei zile de Sabat a vorbit cu ei din Scripturi.

Potrivit acestui text, se pune intrebarea: De ce Pavel a avut acest obicei de a tine Sabatul si celelalte porunci? Textul din 1 Corinteni 11,1, da raspunsul:  ,,Calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos.” Ori Hristos, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului a intrat in sinagoga (Luca 4,16). Si, ca sa-i dea o lectie puternica lui Pavel, chiar si noua astazi, El declara: ,,Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Prorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.” (Matei 5,17) Deci Pavel a calcat pe urmele lui Hristos, asa cum suntem datori sa calcam si noi pe urmele Lui si ale lui Pavel. (1 Corinteni 11,1)

Fapt. 18:4 – Pavel vorbea in sinagoga in fiecare zi de Sabat si indupleca pe iudei si pe greci.

Acest text arata cat se poate de clar care a fost atitudinea lui Pavel fata de Sabat. Aici, in Corint, oras grecesc, el a predicat Evanghelia lui Hristos timp de un an si jumatate (vers.11) si, adunate cu Sabatele mentionate mai sus, totalizam un numar de optzeci si patru de Sabate. Chiar daca ocazional el s-a intalnit, se pare intr-o zi de miercuri, cu unii crestini si prezbiteri ai bisericilor, ca la Milet (Fapte 20,13-16), aceasta adunare intamplatoare nu poate desfiinta cele optzeci si patru de adunari tinute de Pavel in Sabat, dupa obiceiul sau.

Evr. 4:9 – Ramane, dar, o odihna ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.

Traducerea acestui text facuta de Cornilescu, asa cum este scris, i-a incurajat pe unii sa creada ca, asa cum Sabatul a fost ziua de odihna pentru evrei, la fel ca Sabatul este ziua intai a saptamanii pentru crestini. In original scrie: Ramane o odihna de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.

Dr. Nitulescu, in titlul care se gaseste deasupra capitolului 4 din Epistola catre Evrei, traduce: Repausul fagaduit evreilor este dat celor ce cred in Hristos, iar versetul 9 este tradus de el astfel: Ramane inca repaus de Sambata pentru poporul lui Dumnezeu.

De remarcat este si faptul ca in Noul Testament tradus de preotul dr. Emil Pascal, tiparit la Paris in 1992, sub ingrijirea Bisericii Catolice, citim acest text astfel: Prin urmare, odihna de sambata a poporului lui Dumnezeu ramane in viitor. Cu acest pasaj incheiem studiul pe care l-am facut numai asupra catorva texte, pentru ca noi astazi sa cunoastem care a fost atitudinea lui Pavel fata de Legea lui Dumnezeu.

Constantin Petcu – O Singura Scriptura De Ce Atatea Religii

 

 

Un răspuns to “Legea lui Dumnezeu in NT – A Pazit Pavel Legea lui Dumnezeu, Deci si Sabatul?”

  1. Cele zece porunci | Mesagerii Sperantei Says:

    […] Legea lui Dumnezeu in NT – A Pazit Pavel Legea lui Dumnezeu, Deci si Sabatul? […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: