Legea lui Dumnezeu in Vechiul Testament – Inainte de Muntele Sinai

Dupa Iesirea din Paradis

Gen. 4:6-7 – Si Domnul a zis lui Cain: Pentru ce te-ai maniat si pentru ce ti s-a posomorat fata? Nu-i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti.

1 Ioan 3:4 – Oricine face pacat face si faradelege; si pacatul este faradelege.

Gen. 4:10-11 – Si Dumnezeu a zis: „Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la Mine. Acum blestemat esti tu, izgonit din ogorul acesta, care si-a deschis gura ca sa primeasca din mana ta sangele fratelui tau!

Din Paradis au fost scosi numai Adam si Eva, ca, dupa aceea, ei sa aiba pe Cain si apoi pe Abel, primii lor fii. Acestia, ajunsi la maturitate, au trebuit sa aduca jertfe pentru pacatele lor, asa cum am studiat mai inainte. Jertfa lui Abel a fost primita de Dumnezeu, pentru ca el a adus-o, conform instructiunii date lor de Adam, din oile turmei lui. Jertfa lui Cain nu a fost primita, pentru ca el a adus-o din roadele pamantului, deci, n-a murit o viata, n-a curs sange, nu L-a preinchipuit pe Mantuitorul.

Pentru ca Domnul nu i-a mistuit jertfa lui Abel, Cain si-a pus de gand sa-l ucida pe fratele sau si, pentru acest motiv, este avertizat: Ai grija ca ,,pacatul pandeste la usa”, care insemna calcarea Legii (1 Ioan 3,4)  Totusi Cain n-a ascultat si l-a ucis pe fratele sau, Abel. Pentru aceasta, Scriptura spune ca Domnul l-a blestemat. (Geneza 4,10.11)

Se pune intrebarea: Cum a putut Domnul sa-l traga la raspundere pe Cain, daca el nu stia ca A UCIDE este pacat? … Legea era pusa in inima lui si o cunostea, desi la inceputul Scripturii nu scrie: ,,Sa nu ucizi”.

 

Inainte de Muntele Sinai

Gen 26:4-5 – Iti voi inmulti samanta, ca stelele cerului; voi da semintei tale toate tinuturile acestea; si toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta, ca rasplata, pentru ca Avraam a ascultat de porunca Mea si a pazit ce i-am cerut, a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele.

Gen. 39:9 – El nu este mai mare decat mine in casa aceasta si nu mi-a oprit nimic, afara de tine, pentru ca esti nevasta lui. Cum as putea sa fac eu un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu?

Exod 15:26 – El a zis: Daca vei asculta cu luare aminte glasul Domnului Dumnezeului tau, daca vei face ce este bine inaintea Lui, daca vei asculta de poruncile Lui si daca vei pazi toate legile Lui, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni; caci Eu sunt Domnul care te vindeca.

Avraam a trait in jurul anului 2000 i.Hr., la jumatatea timpului dintre creatiune si nasterea lui Isus. Deci, cu 500 de ani inainte de a ajunge evreii la Muntele Sinai, Dumnezeu il lauda pe acest credincios ca pazea poruncile Sale. Ne intrebam, de unde, a stiut el sa pazeasca poruncile lui Dumnezeu, daca ele au fost date prima data evreilor la Muntele Sinai, asa cum sustin cei mai multi?

Gen. 39:9 –  Cum as putea sa fac eu un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu? Din Scriptura stim ca penultimul fiu al lui Iacov a fost vandut de fratii lui si a ajuns in Egipt, rob in casa lui Potifar, dregatorul lui Faraon. Cuvintele de mai sus au fost adresate de el sotiei stapanului sau, care ar fi dorit  ca el sa pacatuiasca cu ea. Din cuvintele adresate ei, reiese clar ca Iosif cunostea bine porunca a saptea, dintre Cele Zece Porunci, desi pana la el nu gasim mentionata aceasta porunca in Scriptura. El n-a vrut sa-L dezonoreze pe Dumnezeu, prin calcarea acestei porunci.

Exod 16:22-24 – In ziua a sasea, au strans hrana indoit, si anume doi omeri de fiecare. Toti fruntasii adunarii au venit si au spus lui Moise lucrul acesta. Si Moise le-a zis: „Domnul a poruncit asa. Maine este ziua de odihna, Sabatul inchinat Domnului; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert si pastrati pana a doua zi dimineata tot ce va ramane!” Au lasat-o pana a doua zi dimineata, cum poruncise Moise; si nu s-a imputit si n-a facut viermi.

Exod 16:25-30 – Moise a zis:  Mancati-o azi, caci este ziua Sabatului; azi nu veti gasi mana pe camp. Veti strange timp de sase zile; dar in ziua a saptea, care este Sabatul, nu va fi.  In ziua a saptea, unii din popor au iesit sa stranga mana, si n-au gasit. Atunci Domnul a zis lui Moise: Pana cand aveti de gand sa nu paziti poruncile si legile Mele? Vedeti ca Domnul v-a dat Sabatul; de aceea va da in ziua a sasea hrana pentru doua zile. Fiecare sa ramana la locul lui, si, in ziua a saptea, nimeni sa nu iasa din locul in care se gaseste.  Si poporul s-a odihnit in ziua a saptea.

Isa. 42:21 – Domnul a voit, pentru dreptatea Lui, sa vesteasca o lege mare si minunata.

Isa. 51:4 – Ia aminte spre Mine, dar, poporul Meu, pleaca urechea spre Mine, neamul Meu! Caci din Mine va iesi legea, si voi pune Legea Mea lumina popoarelor.

Dupa ce au trecut Marea Rosie, Moise cu tot poporul au ajuns la Mara, unde Domnul le-a dat apa de baut, si apoi in pustia Sin, unde, pentru prima data, au primit ca hrana mana cereasca pe care o adunau in fiecare zi, in afara de Sabat, in tot timpul calatoriei lor prin pustiu. Desi ei se aflau cu mult inainte de Muntele Sinai, Domnul ii mustra pentru calcarea Sabatului si a celorlalte porunci.

Cum au calcat insa evreii Sabatul si celelalte porunci, daca el au fost date prima data la Muntele Sinai si pana sa ajunga acolo mai aveau mult de calatorit? Deci, Legea lui Dumnezeu, fiind caracterul Sau (Isaia 51,4 …  Caci din Mine va iesi legea, si voi pune Legea Mea lumina popoarelor, iar Isaia 42,21 acelasi prooroc scrie: Domnul a voit, pentru dreptatea Lui, sa vesteasca o lege mare si minunata), a existat, exista si va exista vesnic, la fel ca El Insusi. (Luca 16,17:  Este mai lesne sa treaca cerul si pamantul decat sa cada o singura frantura de slova din Lege.)

Constantin Petcu – O Singura Scriptura De Ce Atatea Religii


 

Pentru studiu suplimentar puteti citi cartile de pe blog-ul meu:

Ellen White Hristos Lumina LumiiSabatul

Ellen WhiteTragedia VeacurilorLegea lui Dumnezeu de neschimbat

Ellen WhiteTragedia Veacurilor – Conflictul care se apropie

Ellen WhiteTragedia Veacurilor – Scripturile, o aparare sigura

Un răspuns to “Legea lui Dumnezeu in Vechiul Testament – Inainte de Muntele Sinai”

  1. Cele zece porunci | Mesagerii Sperantei Says:

    […] Legea lui Dumnezeu in Vechiul Testament – Inainte de Muntele Sinai […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: