Legea lui Moise sau Cartea Legii – Umbra (III)

Deut 31:9 – Moise a scris Legea aceasta si a incredintat-o preotilor, fiii lui Levi, care duceau chivotul legamantului Domnului, si tuturor batranilor lui Israel.

Deut. 31:24.25 – Dupa ce a ispravit Moise in totul de scris intr-o carte cuvintele Legii acesteia, si a dat urmatoarea porunca levitilor care duceau chivotul legamantului Domnului:

Deut. 31:26 – Luati cartea aceasta a Legii si puneti-o langa chivotul legamantului Domnului Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo ca martora impotriva ta.

Col. 2:14 – A sters zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.

Gal. 2:18,19,21 – Caci, daca zidesc iarasi lucrurile pe care le-am stricat, ma arat ca un calcator de lege. Caci eu, prin Lege, am murit fata de Lege, ca sa traiesc pentru Dumnezeu. Nu vreau sa fac zadarnic harul lui Dumnezeu; caci, daca neprihanirea se capata prin Lege, degeaba a murit Hristos.

Gal. 3:1-2 – O, galateni nechibzuiti! Cine v-a fermecat pe voi, inaintea ochilor carora a fost zugravit Isus Hristos ca rastignit? Iata numai ce voiesc sa stiu de la voi: prin faptele Legii ati primit voi Duhul ori prin auzirea credintei?

Gal. 3:10,11,13. – Caci toti cei ce se bizuie pe faptele Legii sunt sub blestem; pentru ca este scris: „Blestemat este oricine nu staruie in toate lucrurile scrise in cartea Legii, ca sa le faca. Si ca nimeni nu este socotit neprihanit inaintea lui Dumnezeu, prin Lege, este invederat, caci „cel neprihanit prin credinta va trai.  Hristos ne-a rascumparat din blestemul Legii, facandu-Se blestem pentru noi – fiindca este scris: „Blestemat e oricine este atarnat pe lemn”

Gal. 3:24-25 – Astfel, Legea ne-a fost un indrumator spre Hristos, ca sa fim socotiti neprihaniti prin credinta. Dupa ce a venit credinta, nu mai suntem sub indrumatorul acesta.

Gal. 4:4-5 – Dar, cand a venit implinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege, ca sa rascumpere pe cei ce erau sub Lege, pentru ca sa capatam infierea.

Gal. 5:1,4 – Ramaneti, dar, tari si nu va plecati iarasi sub jugul robiei. Voi, care voiti sa fiti socotiti neprihaniti prin Lege, v-ati despartit de Hristos; ati cazut din har.

Pentru intelegerea deplina a acestor texte, sa ne reamintim ce este scris mai inainte, si anume ca Legea lui Dumnezeu – Cele Zece Porunci – nu-l face pe om neprihanit si nu-l mantuieste. Ea este oglinda desavarsita care ne arata numai murdaria caracterului nostru, adica pacatul; sangele lui Isusharul Sau – este mijlocul prin care suntem spalati de pacatele noastre, desigur, numai daca dorim din toata inima si le marturisim. Aceasta idee insemnata o gasim scrisa de Pavel, foarte clar, in Romani 3,20: ,,Caci nimeni nu va fi socotit neprihanit inaintea Lui prin faptele Legii, deoarece prin Lege vine cunostinta deplina a pacatului.” Si el continua sa clarifice si mai convingator: ,,Deci ce vom zice? Legea este ceva pacatos? Nicidecum! Dimpotriva, pacatul nu l-am cunoscut decat prin Lege. De pilda, n-as fi cunoscut pofta, daca Legea nu mi-ar fi spus: „Sa nu poftesti!” (Romani 7,7). Deci, ca sa nu facem nici o confuzie, apostolul da aici ca exemplu porunca a zecea din Cele Zece Porunci. 

Dar despre ce lege vorbeste el galatenilor? Pentru a le arata ce a vrut sa spuna prin cuvintele: ,,toti cei ce se bizuie pe faptele Legii sunt sub blestem (Gal. 3,10); ,,Hristos ne-a rascumparat din blestemul Legii...(Gal. 3,13); ,,Credinta a desfiintat-o (Gal. 3,25), Pavel pune o intrebare indreptatita: ,,Atunci pentru ce este Legea?”  Si tot el raspunde in acelasi verset: ,,Ea a fost adaugata din pricina calcarilor de Lege, pana cand avea sa vina „Samanta”.(Gal. 3,19)

Din acest ultim text, reiese clar ca Pavel a scris galatenilor despre legea care ,,a fost adaugata”, sau a fost aplicata prima data in paradis dupa ce Adam a pacatuit; deci, legea jertfelor care la Muntele Sinai a fost scrisa de Moise, asa cum am studiat mai inainte si ,,a fost adaugata”, asa cum zice textul, langa chivot. Aceasta a fost cartea Legii. Un alt text, care ne arata astazi si mai clar ca Pavel a scris galatenilor despte legea lui Moise sau cartea Legii, este cel care a fost citat mai inainte numai in parte, si care zice: ,,Caci toti cei ce se bizuie pe faptele Legii sunt sub blestem; pentru ca este scris: „Blestemat este oricine nu staruie in toate lucrurile scrise in cartea Legii, ca sa le faca”. (Gal. 3,10) Acum stim ca blestemele erau prevazute numai in aceasta carte scrisa de Moise (vezi Daniel 9,11.13; Fapte 13,39; Evrei 10,28). Biblia arata ca evreii, care pe timpul apostolilor primeau credinta crestina, pretindeau ca neamurile care se crestinau sa primeasca taierea imprejur si sa respecte sarbatorile si sabatele ceremoniale (vezi Fapte 15,1). Cu acestia Pavel a avut mult de lucru. Pentru acest motiv, in Galateni 4,10, el scrie: ,,Voi paziti zile, luni, vremuri si ani, sarbatori care erau numai in legea lui Moise.

De aceea, el adauga la versetul 11: ,,Ma tem sa nu ma fi ostenit degeaba printre voi”, si continua: ,,Caci daca zidesc iarasi lucrurile pe care le-am stricat” (vezi Col. 2,14) ma fac calcator de lege. (Gal. 2,18) Pentru a le arata inutilitatea taierii imprejur, scrisa in legea lui Moise care a avut sfarsit, el scria in Gal. 5:2,3 ,,Iata, eu, Pavel, va spun ca, daca va veti taia imprejur, Hristos nu va va folosi la nimic. Si marturisesc iarasi, inca o data, oricarui om care primeste taierea imprejur, ca este dator sa implineasca toata Legea, adica sa se supuna tuturor ceremoniilor din legea lui Moise, care nu mai erau in vigoare: ,,Caci, in Hristos Isus, nici taierea imprejur, nici netaierea imprejur nu sunt nimic, ci a fi o faptura noua”. (Gal. 6,15) Pe acesti convertiti dintre evrei, care ii invatau pe crestinii convertiti dintre neamuri sa se supuna acestor ceremonii scoase din uz, Pavel ii socotea ,,despartiti de Hristos, cazuti din har„. (Gal. 5,4)

Referindu-se din nou la Galateni 3,25, unde sta scris: Dupa ce a venit credinta, nu mai suntem sub indrumatorul acesta„, s-ar parea ca Pavel se contrazice pe sine insusi pentru ca in Romani 3,31 scrie: Deci prin credinta desfiintam noi Legea? Nicidecum. Dimpotriva, noi intarim Legea”. Afirmam ca slujitorul Domnului nu se contrazice. In Galateni 3,25 el vorbeste de legea lui Moise, care s-a sfarsit la cruce (vezi Gal. 3,10; 4,10; 5:2,3; 6,15), iar in Romani 3,31 el vorbeste despre Legea lui Dumnezeu (vezi Romani 2,20-23) care este si azi in vigoare (vezi Luca 16,17).

O alta aparenta contrazicere ar parea sa fie intre Pavel, care in Galateni 5,1 scrie ca legea este ,,jugul robiei”, si declaratia lui Iacov care, in capitolul 2,12, scrie ca este ,,legea slobozeniei”. Cu totii suntem convinsi ca Duhul Domnului, care i-a inspirat pe cei doi apostoli, nu se contrazice. Pavel a vorbit galatenilor despre legea lui Moise, asa cum am studiat pana aici (vezi Gal. 3,10), iar Iacov despre Cele Zece Porunci (vezi Iacov 2:10,11). ,,In timpul sederii sale in Corint, Pavel a sesizat serioase probleme cu unele comunitatideja intemeiate. Prin influenta invatatorilor falsi, care se ridicasera printre credinciosii din Ierusalim, dezbinarea, erezia si senzualismul castigasera repede teren printre credinciosii din Galatia. Acesti falsi invatatori amestecau traditiile iudaice, cu adevarurile Evangheliei. Ignorand hotararile Consiliului General din Ierusalim, ei ii constrangeau pe convertitii dintre neamuri sa pazeasca legea ceremoniala”. (E.G. White, Faptele Apostolilor, pag. 381/1, ed. engleza) 

In Romani 10,4 Pavel scrie: ,,Hristos este sfarsitul legii, pentru ca oricine crede in El, sa poata capata neprihanirea„. Versetul 5 arata ca ,,Moise scrie” … Ori, noi stim acum, din acest studiu, ca Moise a scris in cartea legii toate ceremoniile de la cort, care au fost umbra lui Isus. Daca, totusi, cineva s-ar indoi de aceasta afirmatie din versetul 5, mentionam ca expresia ,,sfarsit” din Romani 10,4, in limba greaca este ,,telos”, care in limba romana inseamna: desavarsit, scop final, punct culminant, maturitate, implinire, tinta. Exact aceeasi expresie ,,telos” o gasim si in 1 Timotei 1,5, unde este tradusa: ,,Tinta poruncii – sau a legii – este dragostea”. Daca acest verset ar fi fost tradus ca in Romani 10,4: ,,Sfarsitul poruncii este dragostea„, oricare dintre cititorii Scripturii ar declara ca traducerea nu este corecta, pentru ca dragostea (Ioan 14,15),  nu va pieri niciodata (1 Corinteni 13,8), caci ea este caracterul lui Dumnezeu. (Isaia 51,4) In concluzie, mai corect ar fi fost ca, in Romani 10,4, sa se traduca: Hristos este tinta Legii, pentru ca aceasta expresie se potriveste pentru amandoua, una fiind caracterul Sau, iar cealalta fiind umbra sa. 

In Romani  14:5,6 Pavel scrie ,,Unul socoteste o zi mai presus decat alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare sa fie deplin incredintat in mintea lui. Cine face deosebire intre zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul n-o face„. In acest verset, Pavel nu vorbeste despre ziua a saptea a saptamanii – sambata- pe care Domnul a creat-o la inceput pentru odihna omului (vezi Marcu 2,27) si care este semnul dintre Dumnezeu si om (vezi Ezechiel 20,12), ci despre zilele de sarbatori ceremoniale, care erau scrise in cartea legii si pentru care Pavel, la inceput, a aratat oarecare ingaduinta crestinilor din Roma, pentru ca mai tarziu aceasta sa provoace o nedorita confuzie intre ei, printre coloseni si galateni.

Pentru acest motiv a fost nevoit sa scrie tot asa galatenilor: ,,Voi paziti zile, luni, vremuri si ani. Ma tem sa nu ma fi ostenit degeaba pentru voi” (Gal. 4:10,11) si colosenilor: ,,Nimeni, dar, sa nu va judece cu privire la mancare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privire la o luna noua sau cu privire la o zi de Sabat(Col. 2,16),  pentru ca au avut sfarsit la cruce (vezi Col. 2,14). In 2 Corinteni 3:7,11 Pavel scrie: ,, Acum, daca slujba aducatoare de moarte, scrisa si sapata in pietre, era cu atata slava, incat fiii lui Israel nu puteau sa-si pironeasca ochii asupra fetei lui Moise, din pricina stralucirii fetei lui, macar ca stralucirea aceasta era trecatoare, … (vers. 7) In adevar, daca ce era trecator era cu slava, cu cat mai mult va ramane in slava ce este netrecator!(vers. 11)

Cu acest text, unii cercetatori ai Scripturii sustin ca slujba aducatoare de moarte, scrisa si sapata in pietre, adica Legea lui Dumnezeu, a fost trecatoare, conform specificarii din versetul 11. Daca insa citim cu mai multa atentie versetul 7, vedem ca Pavel scrie foarte clar ca stralucirea fetei lui Moise era trecatoare si nicidecum slujba aducatoare de moarte (Romani 6,23) scrisa si sapata in pietre (vezi 2 Corinteni 3,7). In Evrei 7,19 Pavel de asemenea scrie ,,Caci Legea n-a facut nimic desavarsit, si pe de alta, se pune in loc o nadejde mai buna, prin care ne apropiem de Dumnezeu”.

Si in acest text, Pavel vorbeste tot de legea jertfelor, supranumita si umbra, pe care preotii leviti au fost obligati s-o aduca la indeplinire pana la cruce (Coloseni 2,14-17). Asa cum scrie apostolul Pavel in Evrei 7,11.12.28: ,,Daca, dar, desavarsirea ar fi fost cu putinta prin preotia levitilor – caci sub preotia aceasta a primit poporul Legea – ce nevoie mai era sa se ridice un alt preot dupa randuiala lui Melhisedec”, si nu dupa randuiala lui Aaron? (vers. 11)  Pentru ca, odata schimbata preotia, trebuia numaidecat sa aiba loc si o schimbare a Legii. (vers. 12) In adevar, Legea pune mari preoti pe niste oameni supusi slabiciunii; dar cuvantul juramantului, facut dupa ce a fost data Legea, pune pe Fiul, care este desavarsit pentru vesnicie” (vers. 28). De ce legea aceasta a jertfelor, sau umbra, n-a facut nimic desavarsit?

Tot apostolul Domnului arata clar in Evrei 10:1,4:  In adevar, Legea, care are umbra bunurilor viitoare, nu infatisarea adevarata a lucrurilor [care era Isus], nu poate niciodata, prin aceleasi jertfe care se aduc neincetat in fiecare an, sa faca desavarsiti pe cei ce se apropie (vers. 1), caci este cu neputinta ca sangele taurilor si al tapilor sa stearga pacatele”  (vers. 4). Aceste jertfe au fost obligatorii; ele au iertat doar pacatele. Sangele animalelor n-a putut face lucrarea de curatire definitiva. Doar moartea lui Isus pe cruce – sangele Sau – poate face aceasta lucrare insemnata!

Iata singurul motiv pe care ni-l prezinta Pavel in Romani 7,7 si Iacov 1,23-25,  si anume, sa ne uitam in OGLINDA sufletului nostru, sa cerem iertare pentru orice calcare de Lege (vezi 1 Ioan 1,9) si prin sangele lui Isus sa fim pe deplin curatiti (vezi 1 Timotei 2:5,6). Pentru a incheia acest subiect important, in care Scripturile ne-au aratat despre ce lege vorbeste Pavel in epistolele sale, cand scrie ca s-a desfiintat, mai amintim inca un text care adesea face obiectul unor discutii controversate in randul cercetatorilor Scripturii: Fapte 15,24  ,,Fiindca am auzit ca unii, plecati dintre noi fara vreo insarcinare din partea noastra, v-au tulburat prin vorbirile lor si v-au zdruncinat sufletele, zicand sa va taiati imprejur si sa paziti Legea”.

Despre ce lege este vorba in acest verset? Acum, toti cititorii acestor studii stim ca taierea imprejur nu facea parte din Legea Celor Zece Porunci, ci din legea ceremoniala sau legea lui Moise. Dar, ca sa ne fie si mai clar, citim in Fapte 15,1: ,,Cativa oameni, veniti din Iudeea, invatau pe frati si ziceau: „Daca nu sunteti taiati imprejur dupa obiceiul lui Moise, nu puteti fi mantuiti”; iar versetul 5 din acelasi capitol ne arata exact la ce lege s-au referit apostolii si presbiterii (vers. 22). ,,Atunci unii din partida fariseilor, care crezusera, s-au ridicat si au zis ca Neamurile trebuie sa fie taiate imprejur si sa li se ceara sa pazeasca Legea lui Moise” (vers. 5) Cu acest text, care arata clar care a fost discutia aprinsa dintre evreii crestinati si neamurile crestinate, cu care au fost confruntati apostolii si mai ales apostolul Pavel, incheiem capitolul acesta, cu speranta ca Sfintele Scripturi ne-au lamurit pe deplin si, pe viitor, nu vom mai face confuzie intre legea ceremoniala a lui Moise sau umbra (vezi Col. 2,17; Evr. 10,1), care a avut sfarsit la cuce, si Legea lui Dumnezeu, care este vesnica (Psalmii 119,160; Luca 16,17), Lege pe care o vom studia in continuare.   

Constantin PetcuO Singura Scriptura De Ce Atatea Religii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: