Doua Legi Confundate (Legea lui Dumnezeu vs Legea lui Moise)

Exod.24:12 – Domnul a zis lui Moise: „Suie-te la Mine pe munte si ramai acolo. Eu iti voi da niste table de piatra cu Legea si poruncile pe care le-am scris pentru invatatura lor.”

Exod.31:18 – Cand a ispravit Domnul de vorbit cu Moise pe muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale marturiei, table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu.

Exod.32:16 – Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sapat pe table.

Exod.34:28 – Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, cele Zece Porunci.

Deut.4:13 – El Si-a vestit legamantul Sau, pe care v-a poruncit sa-l paziti, cele zece porunci; si le-a scris pe doua table de piatra.

Ajunsi la Muntele Sinai in calatoria lor, iesiti din robia egiptenilor, Moise primeste porunca sa urce pe munte. Dumnezeu a rostit cu voce tare Cele Zece Porunci in auzul poporului (Deut. 5:22, 10:4) care a fost de acord cu ele si tot Dumnezeu le-a scris pe doua table de piatra cu degetul Sau si le-a dat lui Moise ca sa le puna in sanctuar. Faptul ca Moise a intarziat pe munte patruzeci de zile si poporul a crezut ca el a murit acolo l-a obligat pe Aaron sa le faca un dumnezeu care sa-i conduca prin pustiu. Acesta a fost vitelul de aur, ce il reprezenta pe boul Apis, unul dintre idolii egiptenilor, la care si ei s-au inchinat acolo.

Cand Moise a coborat de pe Munte cu tablele in mana si a vazut ca poporul se inchina la acel idol, a spart tablele, lovindu-le de stanca. Atunci, Dumnezeu i-a poruncit lui Moise sa urce din nou pe munte cu doua table, ca cele dintai, ca sa scrie pe ele iarasi ce fusese scris pe cele pe care  Moise le-a spart, si anume Cele Zece Porunci.

Sunt unii care sustin ca Moise a scris a doua serie de table, pentru ca a stiut ce fusese scris pe cele dintai, pe care el le-a spart si nicidecum n-au mai fost scrise de Dumnezeu, ca opera a mainilor Sale, asa cum pretind aceia care sustin cu tarie obligativitatea pazirii acestei legi. Acestia aduc ca argument textul din Exodul 34,27, unde scrie: Domnul a zis lui Moise: ,,Scrie-ti cuvintele acestea, caci pe temeiul acestor cuvinte inchei legamantul cu tine si cu Israel”.

Si, ca o completare la aceasta sustinere, ei folosesc textul urmator (vers. 28), care, potrivit traducerii lui Cornilescu, editia intai, scrie: ,,Moise a stat acolo cu Domnul, patruzeci de zile si patruzeci de nopti; n-a mancat deloc paine si n-a baut deloc apa. Si a scris pe table cuvintele legamantului, Cele Zece Porunci”. (Exodul 34,28) Mai mult decat atat, traducerea romaneasca, facuta de Sinod, mentioneaza in acest text: …Si a scris Moise pe table cuvintele legamantului, Cele Zece Porunci. De retinut este insa faptul ca, in editia urmatoare, in Exodul 34,28, acelasi Cornilescu a tradus: Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, Cele Zece Porunci, si nicidecum Moise!

Pentru a nu fi nici o confuzie din cauza diferentelor de traducere, Moise, care a fost in prezenta lui Dumnezeu, arata clar cine a scris si a doua serie de table: Deuteronomul 10,1-5: ,,In vremea aceea, Domnul mi-a zis: „Taie doua table de piatra ca cele dintai si suie-te la Mine pe munte; fa si un chivot de lemn. Eu voi scrie pe aceste doua table cuvintele care erau scrise pe tablele dintai pe care le-ai sfaramat, si sa le pui in chivot.”  (vers. 1.2)  Am facut un chivot de lemn de salcam, am taiat doua table de piatra ca cele dintai si m-am suit pe munte cu cele doua table in mana. (vers. 3) Domnul a scris pe table ce fusese scris pe cele dintai, cele zece porunci care va fusesera spuse pe munte, din mijlocul focului, in ziua adunarii; si Domnul mi le-a dat. (vers. 4) M-am intors apoi si m-am coborat de pe munte, am pus tablele in chivotul pe care-l facusem, si ele au ramas acolo, cum imi poruncise Domnul”. (vers. 5)

Din textele de mai sus, ne-am convins ca Dumnezeu a scris si a doua serie de table, ele fiind opera mainilor lui Dumnezeu, pentru ca reprezinta caracterul Sau (vezi Isaia 42,21; 51,4) si, fiind vesnice (vezi Psalmii 119,160; Matei 5,17.18; Luca 16,17), Scriitorul lor trebuie sa fie vesnic. Domnul i-a dat lui Moise tablele si ele au fost puse in chivotul din Sfanta Sfintelor de la cort. Avand in vedere cele de mai sus, care ne-au vorbit de Legea lui Dumnezeu, Sfintele Scripturi mai vorbesc despre inca o lege, tot atat de clar si totusi, foarte multi cititori ai Scripturii nu inteleg si o confunda cu Cele Zece Porunci. Aceasta lege este mentionata in Deuteronomul 31,24-26: ,,Dupa ce a ispravit Moise in totul de scris intr-o carte cuvintele Legii acesteia, a dat urmatoarea porunca levitilor care duceau chivotul legamantului Domnului: Luati cartea aceasta a Legii si puneti-o langa chivotul legamantului Domnului Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo ca martora impotriva ta.

De ce a poruncit Dumnezeu lui Moise sa scrie aceasta lege intr-o carte? Pentru ca legea aceasta a luat fiinta dupa caderea omului in pacat, in paradis; deci a avut un inceput si avea sa aiba un sfarsit si, pentru acest motiv, trebuia sa fie scrisa de cineva care avea sfarsit, un muritor – Moise. Aceasta a fost legea jertfelor, in embrion pana la Muntele Sinai, iar aici, reeditata in scris si in amanunt de Moise, din porunca lui Dumnezeu, pentru toate serviciile de la cort si mai tarziu de la templu, cu jertfele si sarbatorile ceremoniale, lege care a fost supranumita si umbra lui Isus, pana la cruce, El fiind adevaratul Miel de jertfa. Aceste doua legi confundate vor fi tratate mai pe larg in cele ce urmeaza.

Iata deosebirea dintre cele doua legi, pe care Scriptura le prezinta in mod distinct, cu autorul, misiunea si locul unde au fost puse:

Denumirea lor

1.Legea lui Dumnezeu            1.Legea lui Moise

2.Tablele Legii                        2.Cartea Legii

3.Cele Zece Porunci                3.Legea Ceremoniala

                                                a  Jertfelor si sarbatorilor

4.Legea Morala                      4.Umbra

* Pusa in chivot                       * Pusa afara din chivot

    (Deuteronomul 10,1-5)            (Deuteronomul 31,24-26)

Aceste doua legi au facut intotdeauna si fac si astazi, in mod deosebit, prin confundarea lor, obiectul discutiilor interminabile dintre crestinii nou testamentari. Cunoscand bine rostul acestor doua legi, la explicarea textelor apostolului Pavel, in special, si la explicarea textelor Scripturii, in general, nu mai putem face confuzie in interpretarea lor. De remarcat este faptul ca acest erudit slujitor al lui Dumnezeu, care, inainte de convertire invatase la picioarele lui Gamaliel, om invatat (Fapte 5,43; 22,3),  si pe langa inspiratia divina, in scrierile sale a folosit si intelepciunea data lui, asa incat epistolele lui sunt greu de inteles. (2 Petru 3, 15.16)

Desi slujitorul lui Dumnezeu, inspirat de Duhul Sfant, a scris foarte clar, multi dintre cititori si chiar dintre cei cu pregatire teologica fac interpretari eronate, verbal si mai ales scris. Aceste texte se pot intelege corect numai cu multa rugaciune si studiu intens al intregii Scripturi. Acum sa studiem mai pe larg aceste doua legi si, in mod deosebit, o parte insemnata din textele care vorbesc despre ele.

Nota explicativa la imaginea de mai sus

LEGEA LUI DUMNEZEU – Tablele Legii – IN CHIVOT                     1.Vine din vesnicii: Isaia 51,4 

2 Petru 2,4 – Satana cu ingerii lui au pacatuit – au calcat Legea lui Dumnezeu.

1 Ioan 3,4 – Pacatul este calcarea Legii. (trad. Nitulescu)

Geneza 2,1-3 – Sabatul dat omului si nu evreului. (Marcu 2,27)

Geneza 4,7 – Cain a calcat porunca a 6-a.

Geneza 26,5 – Avraam a pazit Legea.

La creatiune ea a fost pusa in inima.                                                              

2. Merge in vesnicii: Psalmii 119,160.

Mat. 5,17 – Isus n-a venit s-o desfiinteze, ci s-o implineasca.

Luca 16,17 – Ea va dura mai mult decat cerul si pamantul nostru. (Isaia 66,23)

LEGEA LUI MOISE – Cartea legii – AFARA DIN CHIVOT .

Geneza 4,3-4 – Legea jertfelor a luat fiinta dupa pacatuire – Geneza 3,21.

Col, 2, 14,16-17 – A avut sfarsit la cruce.

N.B In noua dispensatiune, Legea lui Dumnezeu trebuie sa fie tot in inima omului, ca la inceput – Evrei 10,16. 

 

Constantin PetcuO Singura Scriptura De ce Atatea Religii

                                                                

2 răspunsuri to “Doua Legi Confundate (Legea lui Dumnezeu vs Legea lui Moise)”

  1. Eugen Says:

    Superr Slavă Lui Dumnezeu că pe această cale creeată de El se face lumină! Foarte puțini oameni din Poporul Lui Dumnezeu ştiu să facă deosebire se cele două legi! Cei care nu fac aceasta se rătăcesc de-asta sunt atatea religii!

  2. CORNEL AUREL ROSTAS Says:

    ASA ESTE DZEU A SCRIS CELE ZECE PORUNCI NU MOISE AMIN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: